Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan’ın çay ve çayhane kültürü

Türkler gibi Pakistanlılar için de çay, günlük hayatın olmazsa olmazlarından. Ülkede en çok içilen içeceklerin başında çay geliyor. Çayhaneler de, gün boyu çay içmek ve sohbet etmek isteyenlerin buluşma adresi.



Pakistan’da en fazla içilen sıcak içeceklerin başında çay geliyor. Ãœlkede her ne kadar çay üretimi yapılmasa da Pakistan dünyada en çok çay içen ülkeler sıralamasının ilk basamaklarında. Eyalet sistemi ile yönetilen ülkede neredeyse her eyaletin kendine has çay yapım ÅŸekli var. Ãœlkede genellikle siyah çay içiliyor. Ancak yeÅŸil çayı tercih edenlerin sayısı da oldukça fazla.

Pakistan’ın nüfusu en kalabalık eyaleti Pencab’ta ise genellikle sütlü çay içiliyor. Sütlü çay 1800’lü yıllardan itibaren yaklaşık 100 yıl Ä°ngiliz sömürüsünde kalan ülkede yerleÅŸen bir gelenek. Sütlü çay için genellikle siyah çay tercih ediliyor. Kaynamış sütün içerisine siyah çay ekleniyr. Daha sonra bu süte ÅŸeker ekleniyor. En son ise çay ve süt karışımı süzgeçten geçirilerek ikram ediliyor.

KUZEY BÖLGESİ YEŞİL ÇAY İÇİYOR

Ãœlkenin kuzey eyaleti olan Hayber PeÅŸtunhuva’da ise daha çok yeÅŸil çay tercih ediliyor. Kaynamış suya eklenen yeÅŸil çayın içerisine nane ve yeÅŸil kakule ekleniyor. YeÅŸil çay genellikle ÅŸekersiz içiliyor.

Pakistan’ın gözde çaylarından birisi de KeÅŸmir Çayı. Bölgeye özgü çaylardan yapılan KeÅŸmir Çayı pembe renkli. Bu çayda su, tuz ve süt de kullanılıyor. KeÅŸmir çayı genellikle kış aylarında içiliyor. Çayın gözde olduÄŸu Pakistan’da çayhanelerin de önemli bir yeri var. Bu mekanlar Pakistanlılar’ın buluÅŸma adreslerinin başında geliyor.

Genellikle yol kenarlarına kurulmuÅŸ olan çayhaneler doyumsuz sohbetlerin adresi. Hem fiyatların uygunluÄŸu hem de çayların lezzeti nedeniyle birçok Pakistanlı yol kenarındaki çayhaneleri tercih ediyor. Pakistan’a özgü çayhaneler müşterilerinin damak tadına uygun olan çayları yapmaya devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.